« علل سفیدک زدگی و رفع معایب آن »
وجود سفیدک زدگی در خط یکی از نقاط ضعف خط محسوب و به عوامل مشروحه ذیل بستگی دارد :
1-درجازدگی ریل: در حین تردد قطار،چرخهای واگن ضربات شدیدی به محلِ درجازدگی وارد مینماید.و بر اثر این ضربات سبب زیرخالی تراورس و منجر به سفیدک زدگی درچندین تراورس میگردد . بمنظور از بین بردن این نوع سفیدک زدگیها ، بایستی محل در جازدگی جوشکاری یا تعویض ریل گردد ، و بالاست محّل آ ن که کارآیی ندارد تعویض و خط زیرکوبی گردد .
2- عدم بغل زنی و روزنی مطلوب در جوشها : بر اثر برخورد چرخ واگنها به جوشهائیکه معایب بغل زنی و روزنی دارند ، ضرباتی از طریق چرخ واگنها به محل جوشها وارد میگردد . و بر اثر ضربات وارده و انتقال آن به تراورسها ، و حرکت عمودی تراورسها ، سفیدک زدگی در محل جوش بوجود می آید که بالطبع با برطرف نمودن معایب بغل زنی و روزنی و ناترازی جوش ، سفیدک زدگی نیز برطرف خواهد شد . ضمناً پس از رفع معایب جوش بالاست نامرغوب محل جوش و پیچبندی و احیاناً تراورس شکسته تعویض شود.
3- زیر خالی تراورسها :چنانچه چندین تراورس پشت سر هم زیر خالی و کمبود بالاست زیر تراورس داشته باشد در حین عبور قطار ، تراورس ها بیش از اندازه حرکت عمودی داشته سبب سفیدک زدگی در محل زیرخالی تراورس میگردد . این نوع سفیدک زدگیها نه تنها بستر خط را نامطلوب جلوه میدهد، بلکه بمرور سبب از بین رفتن بالاست ، شکستگی تراورس، شل شدن پیچهای تراورس ، ناترازی در خط و لهیدگی در ریل مینمایند . جهت رفع این نوع سفیدک زدگیها، بایستی تراورسهای محل را کاملاً گونیا و پیچبندی و پس از تعویض بالاست ، خط را بِنحو مطلوب با ماشین زیرکوب زیرکوبی نمایند.
4-کمبود بالاست و عدم تفکیک بموقع آن : کمبود بالاست در زیر تراورس یا بعبارت دیگر قرار گرفتن تراورس روی خاک ، سبب سفیدک زدگی میگردد . با تفکیک و تعویض بالاست و سپس تأمین بالاست ، بوسیله ماشین زیرکوب حدود پنج سانتیمتر خط را بالا آورد و زیرکوبی نمایند تا سفیدک زدگی از بین خواهد رفت .
5- وجود درز ریل در خط : در محورهائیکه ریلها جوشکاری طویل نشده اند بمرور بعلت لهیدگی سر ریلها،در محل ژوئنها، سفیدک زدگی بوجود می آید. پس از جوشکاری درزها و تعویض بالاست آلوده و تأمین بالاست مورد نیاز ، با زیرکوبی خط ، عامل ایجاد سفیدک زدگی از بین خواهد رفت.و اگر ریلگذاری مسیر با ریل U33 باشد و نتوان جوشکاری طویل نمود بایستی سر ریلهای لهیده شده را بطول 25 سانت بریده و تامپون زنی و تنظیم درز نمود .
6- نامرغوب بودن بالاست : با استفاده از بالاست نامرغوب و ناپایدار که سایش و لوس آنجلس آن از از بیست کمتر است و بر اثر عدم مقاومت و سایش زیاد در زیر تراورس پودر و خورد شده و تولید خاک و صلبیت در خط مینماید و بمرور سبب سفیدک زدگی در خط میشود.جهت از بین بردن این نوع سفیدک زدگیها ، بایستی بِطور کلی بالاست نامرغوب از زیر خط به بیرون تخلیه ، و پس از بالاست ریزی ، خط زیرکوبی و تراز گردد.
7- سفیدک زدگی در روی پلها : بعلت عدم تفکیک بِموقع بالاست در روی پل ، وکمبود بالاست در زیر خط ، باعث کم شدن فاصله بین تراورس و تابلیه پل میگردد که در نتیجه سفیدک زدگی در روی پلها بوجود می آید. بِمنظور پیشگیری از صدمات وارده بر تابلیه پل ، و رفع سفیدک زدگی بایستی بالاست این قبیل پلها تعویض ، و بالاست مورد نیاز تأمین گردد . با در نظر گرفتن شیب و فراز منطقه حدود 20 الی 25 سانت بالاست زیر تراورس و تابلیه داشته باشد.
8- محل عایق بندی علائم در طرفین ایستگاهها : ایجاد ژوئن جهت عایق بندی علائمی در هزارمتری و چهار صد متری طرفین ایستگاهها موجب سفیدک زدگی در خط گردیده درزهای موجود در عایقبندی نقاط ضعف فراوان در بلاکها بوجود آورده و بمرور سبب لهیدگی سر ریل و شکستگی تراورس و از بین رفتن بالاست و ناترازی در خط ایجاد نموده است . که بایستی در مورد رفع درز ریل محل عایق بندی ، چاره اندیشی و از طریق شیمیایی نمودن ، محل عایق بندی رفع معضل نمود.
9- لهیدگی ریل : بر اثر افزایش بار محوری و حمل بار بیش از حد توان دیزل و نداشتن فشار ترمز کافی هنگام مانور قطار در ایستگاهها ، و یا عدم کشش دیزل در فراز و یا ... درجازدگی روی ریل در طول خط و ایستگاهها ایجاد میگردد. با ایجاد لهیدگی و پوسته پوسته شدن ریل در حین عبورقطار، سفیدک زدگی در خط بوجود می آید. با رفع معایب لهیدگی و درجازدگی از طریق جوشکاری و یا تعویض ریل و سپس تعویض بالاست نامرغوب و زیرکوبی مطلوب سفیدک زدگی نیز برطرف خواهد شد.
پیروز و سربلند باشید
اکبر بوجاری