نظافت و نگهداری و تنظیم سوزن(دوراهه)
سوزنها یکی از نقاط ضعف خط محسوب و بایستی نسبت به نگهداری و تنظیم و نظافت آنها توجّه کافی مبذول نمود . در غیر اینصورت بِجهت حساسیت خاص سوزن ، امکان وقوع سانحه در روی آنها بِدور از انتظار نخواهد بود . اغلب سوانح در روی سوزن اتفاق می افتد . لذا جهت تردد سلامت و ایمنی قطارها ، بایستی برنامة کاری مدوّن در جهت رفع نواقص آنها تنظیم و اعمال نمود لذا بِجهت اهمیّت نگهداری و نظافت سوزن پیشنهاد مینماید علاوه بر بازدید کمیسیون سوانح منطقه ، با برنامه ریزی مدوّن همه ماهه حداقل دو بار سوزنهای منطقه ، توسط اکیپی متشکل از رؤسا یا معاونین نگهداری خط و علائم و سیر و حرکت بازدید و رفع نواقص گردد . ضمناً در بازدیدهای سوزن مراتب زیر را مورد توجّه قرار دهند .
1- قبل از نظافت سوزن بایستی بوسیله شابلون نقاط ناترازی و افتادگی و زیرخالی موجود در آنها شناسائی و رفع عیب گردد. عموماً سوزنها در قسمت زبانه زیرخالی و در قسمت تکه مرکزی ناترازی مشاهده میگردد .
قبل
از نظافت سوزنها بایستی ، ناترازی و افتادگی موجود در آنها بوسیله شابلون شناسائی
ورفع گردد.
2- اندازه چسبندگی زبانه سوزن به ریل پهلوئی بررسی و تنظیم گردد . عدم چسبندگی زبانه به ریل پهلوئی منجر به سانحه خواهد شد . چسبندگی زبانه سوزن به ریل پهلوئی نباید حداکثر از دو میلیمتر بیشتر باشد . نوک زبانه سوزن بایستی هشت میلیمتر پائین تر از ریل پهلوئی قرارگیرد چنانچه ابتدای زبانه سوزن با ریل پهلوئی برابر هم قرار گیرند امکان خط به خط شدن واگن و خروج از خط بدور از انتظار نیست .
3- میاندار زبانه سوزن تنظیم گردد .
4- ماشین سوزن و متعلقات مربوطه بوسیله مسئولین علائم تنظیم و نظافت شود .
5- صفحات سرسره از نظر تماس با زبانه سوزن تنظیم شوند . چنانچه زبانه سوزن با صفحات سرسره تماس نداشته باشد هنگام حرکت قطار از روی سوزن بجهت ناپایداری زبانه امکان حرکت عرضی و متعاقب آن خروج از خط خواهد بود.
صفحات سرسره در زیر زبانه های سوزن بایستی به نحوی تنظیم شوند که تماس زبانه ها با صفحات یکنواخت باشد .
6- میاندار های تکه مرکزی در جایگاه خود مقابل گیج که روی تکه مرکزی حک شده است نصب و تنظیم گردد . تا هنگام تردد قطارها از روی تکه مرکزی از حرکت عرضی تکه مرکزی جلوگیری شود.
میاندارهای تکه مرکزی سوزنها ، نقش مهمی در تثبیت موقعیت تکه مرکزی دارد و بایستی در جایگاه خود نصب گردد .
7- زیرکوبی تراورسهای زیر خالی و پیچبندی کامل سوزن انجام پذیرد .
8-چنانچه ریل پهلوئی سوزن درجازدگی و یا لهیدگی داشته باشد نسبت به تعویض و یا ترمیم آن اقدام شود .
9- لهیدگی بالی نباید تکه مرکزی و کج شدن دماغه قلب سوزن ، بِموقع مرمّت و یا تعویض شود . خوردگی و سائیدگی ریلهای بالی از هشت میلیمتر بیشتر باشد کج شدن دماغه قلب سوزن نشانگر عدم تنظیم ریل هادی با ریل پهلوئی میباشد . چنانچه فاصله ریل هادی نسبت به ریل پهلوئی بیشتر از 41 میلیمتر باشد این عمل ایجاد میشود .
10- تراورسهای سوزن بخصوص تراورسهای طویل شکسته شده در زیر تکه مرکزی تعویض شوند .
11- زبانه های سوزن که بیش از حّد سایش و یا پریدگی دارند تعویض شوند .
12-در هنگام نظافت سوزنها ، بایستی زبانه سوزن و ریل پهلوئی و صفحات سرسره به گازوئیل شستشو شودو از آغشته شدن تراورس به گازوئیل یا روغن اکیداً خودداری شود.
13- کلیة جرم گرفتگی زبانه و ریل پهلوئی و صفحات سرسره و تکه مرکزی که قبلاً آغشته به گازوئیل گردیده با کاردَک و برس سیمی پاک و تمیز گردد .
14- محلهائیکه بوسیله کاردَک تمیز گردیده بایستی مجدداً به گازوئیل آغشته شودتا با کشیدن بُرس سیمی تمام جرمهای آن تمیز شود .
15- صفحات سرسره بایستی بوسیله گازوئیل و با کشیدن کاردَک و بُرس سیمی تمیز شوند.
16- پس از تنظیمات لازم و نظافت کامل بوسیله گازوئیل ، روی صفحات سرسره 3 تا 4 قطره روغن 30 یا 40 ریخته و با هماهنگی پانِل ایستگاه چندین بار مبادرت به تعویض زبانه سوزن شود تا روی صفحات سرسره و زیر زبانه سوزن آغشته به روغن شود .
17-گریسکاری زبانه سوزن در هر ماه دو مرتبه،میتواند از سایش زبانه سوزن جلوگیری نماید.
18- گِل و جرم های حاصل از نظافت سوزنها ، بایستی از اطراف سوزن و داخل خط جمع آوری و به بیرون ریخته شود تا بالاست سوزن را آلوده ننماید.
19-در هنگام نظافت سوزنها نبایستی تراورس و بالاست آغشته به گازوئیل و یا روغن گردد. آغشته شدن تراورس چوبی سوزن به گازوئیل و روغن ، و نفوذ روغن و گازوئیل در داخل سوراخ پیچها سبب میشود هنگام محکم کردن پیچها ، محل سوراخها گشاد و جا باز نموده ، و پیچها بِطور کامل محکم نشوند.
20- نوک زبانه سوزن بایستی حدود هشت میلیمتر پایین تر از ریل پهلوئی قرار گیرد.